Utorak, 19 Ožujak 2024
tel.: 044/855-002

ŠRU "MLADICA"

Športsko - ribolovna udruga "MLADICA" Hrvatska Dubica djeluje na području Općine Hrvatska Dubica oko četrdesetak godina i okuplja sve zaljubljenike u ovaj sport, od najmlađih do najstarijih.
ŠRU je prestala sa radom 1991. godine zbog poznatih događanja na prostorima bivše SFRJ, ali se nakon Domovinskog rata ponovo okupljaju ribolovci ovog kraja, te 24.11.1997. godine ponovo aktiviraju navedenu ŠRU, nastavljajući tradiciju ovog kraja i bivše ŠRD "MLADICA". Ponovnim osnivanjem ŠRU "MLADICA" se uključuje u rad Županijskog saveza SRU Županije Sisačko - Moslavačke.
Uključuje se u 3. županijsku ligu u disciplini "Lov ribe udicom na plovak" u kojem postiže solidne rezultate, s obzirom na opremu koju posjeduju natjecatelji i mali budžet udruge.

ŠRU "MLADICA" Hrvatska Dubica gospodari na slijedećim vodama:

  • Rijeka Una, od ulaza u selo Slabinja do ulaza u selo Tanac u dužini od 38 km
  • Šljunčara Topolik (nekoliko umjetnih jezera nastalih eksploatacijom šljunka)
  • Dovidmarova jama, površine oko 400 m2
  • Kanal Predore, u selu Predore

Od navedenih voda najznačajnija je rijeka Una, koja slovi za jednu od najčistijih i najljepših rijeka u ovom dijelu Europe. Ova rijeka se odlikuje svojim zelenilom, bistrinom i čistoćom što možemo zahvaliti malom broju industrijskih zagađivača. Navedenu čistoću možemo potvrditi i pojavom nekih životinja koje ne mogu opstati u drugim vodama, nego u iznimno čistoj i zdravoj vodi, a to su vidra, riječni rak i riba krkuša koja se nedavno pojavila.
Riblji fond u rijeci Uni je raznolik i tu se mogu naći: štuka, šaran, smuđ, grgeč, plotica, deverika, som, manić, pliska, bjelka, žutooka, mrena, peš, vretenac, klen, klenić, podust, babuška, čikov, bucov, jez te posebno treba napomenuti mladicu po kojoj je ŠRU dobila ime.

sruumladica1 min

Poseban problem u očuvanju navedenog ribljeg fonda predstavljaju dva faktora: Kormorani - zaštićena vrsta ptica koja nanosi goleme štete ribljem fondu, a naročito mlađi. Krivolovci iz BIH - pošto je rijeka Una granična rijeka između RH i BIH, česta je pojava tijekom cijele godine učestalo bacanje eksploziva u rijeku Unu na BIH dijelu. Naši ribočuvari nemaju nadležnost na tom dijelu, ne mogu kontaktirati ribočuvare BIH, niti imaju mogućnosti (opreme) da to spriječe. Na našem dijelu rijeke ovakvih pojava nema.
Druge navedene vode bogate su raznom sitnom ribom (keder, crvenperka, patuljasti somić-cvergl) te babuška, linjak, šaran, grgeč, štuka i dr. Međutim, obale ovih jezera su nepristupačne (zaraslost u šiblje), a ribolov je moguć samo na rijetkim mjestima koja su domaći ribolovci sami uredili.U dogledno vrijeme, u planu rada ove Udruge je i uređenje tih jezera (dobrovoljnim radom svih članova) da bi ponovo bila u punoj ribolovnoj funkciji, atraktivna za izletnike, pa čak i lovce, jer su ova jezera prirodna gnjezdilišta divlje patke.
Iz rada Udruge tijekom 1997 - 2014. godine, posebno ističemo: suradnju sa drugim sportskim udrugama koje djeluju na području općine Hrvatska Dubica, općinskim poglavarstvom, Osnovnom školom "Ivo Kozarčanin", trgovačkim i ugostiteljskim obrtnicima koji su nas podržavali, materijalno i financijski, raznim donacijama, što će se nadamo se, nastaviti i u budućnosti. Zatim učestvovanje u natjecanjima 3-će. Županijske lige, učestvovanje u proslavama Dana Općine Hrvatska Dubica, organizaciju natjecanja povodom istog i sl. Predanim radom članova Upravnog i Nadzornog odbora, te svih članova ŠRU rad sa mladim naraštajem ove ŠRU - organizacijom male škole ribolova,kvalifikacionim natjecanjima kadeta za Županijski kadetski kup, te uređenje prostora ribarske kuće u Hrvatskoj Dubici, uređenjem ribolovnih i ribolovno-takmičarskih staza na rijeci Uni.
U radu ovih tijela već se vidi značajan pomak u radu ŠRU, jer ista nema nikakvih drugih prihoda osim od prodaje ribolovnih dozvola. Ta sredstva nisu ni približno dostatna za normalno djelovanje Udruge, a do sada smo imali potporu Općine Hrvatska Dubica i nekih trgovačkih tvrtki koje su raznim donacijama i izdvajanjem iz općinskog proračuna pomogli rad Udruge, te bez te pomoći ova Udruga ne bi više ni postojala. Suvišno je napomenuti da su se i članovi žrtvovali i sve što se radilo bilo je na dobrovoljnoj osnovi. Ove godine očekujemo nastavak te suradnje, posebice iz razloga što je donesen novi Zakon o slatkovodnom ribarstvu, kojim Udrugu čeka mnogo posla i ulaganja. Novim Zakonom obvezni smo napraviti gospodarsku osnovu, godišnji plan, plan poribljavanja i drugo, što iziskuje dosta visoka novčana sredstva koja ova Udruga nema bez pomoći drugih. Ukoliko se sve ovo navedeno ne ostvari u tekućoj godini, postoji bojazan da će se rad ove Udruge morati ugasiti, na veliku žalost svih ribolovnih zaljubljenika ovog kraja. Nadamo se da do toga neće doći. Na kraju, pozivamo sve zaljubljenike ovog vida sporta i zaljubljenike u čistu i netaknutu prirodu da nas posjete i oprobaju se u ribolovu na rijeci Uni, bez straha i ustručavanja, te samim tim podignemo nivo ove rijeke na razinu vrhunske ribolovne vode kakva je nekad bila.


lokacija

Općina Hrvatska Dubica

 

 Karta - lokacija

Hrvatska Dubica fotografija

info

Informacije

OPĆINA HRVATSKA DUBICA, Vjekoslava Venka 4, Hrvatska Dubica

KONTAKTI: 

  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
  • kom.djelatnosti@hrvatska-dubica.hr 
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

RADNO VRIJEME JEDINSTVENOG UPRAVNOG ODJELA OPĆINE HRVATSKA DUBICA: ponedjeljak - petak 7,00-15,00 

RAD SA STRANKAMA: svaki radni dan od 8,00-14,00

UREDOVNO VRIJEME OPĆINSKE NAČELNICE: utorkom od 8,00-10,00 sati, uz prethodnu telefonsku najavu

DNEVNI ODMOR: 10,00-10,30

granica

Granični prijelaz

 

Kontakt broj Graničnog prijelaza Hrvatska Dubica: 044/560-781

granicniprijelaz1