Svečana komemoracija povodom obilježavanja stradanja civila u Baćinu

"Kažu da je čovjek živ sve dok su živa sjećanja na njega, a sjećanja nam nitko ne može uzeti. Ovdje su stradali naši očevi i majke, djedovi i bake, tetke i stričevi, naši susjedi i sve dok živimo mi i oni će živjeti, u našim sjećanjima i u našim srcima...", riječi su ovo načelnice Općine Hrvatska Dubica Ružice Karagić povodom komemorativne svečanosti u čast nevinim civilima koji su stradali u Baćinu 21. listopada 1991. godine na strašan i nezamisliv način.

Prošla je još jedna tužna obljetnica, još jedna godina, a za ovaj zločin koji se dogodio prije 27 godina još nitko nije odgovarao. Načelnica općine je još jednom naglasila da se ovdje radi o drugoj po broju žrtava masovnoj grobnici u Republici Hrvatskoj. Velik je broj žrtava na ovako malom području, ukupno 137 koji su živjeli ovdje ili su tu stradali. 

Svečana komemoracija započela je čitanjem imena 47 ubijenih civila od ukupno 56 čija su tijela pronađena u masovnoj grobnici u proljeće 1997. godine (nažalost, tijela  preostalih 9 civila nisu identificirana). Kod spomen obilježja položili su vijence i zapalili svijeće obitelji poginulih i nestalih civila i hrvatskih branitelja, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, umirovljeni general-pukovnik Mladen Markač, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Željka Josić, izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik ministra obrane i potpredsjednika Vlade RH, brigadir Ivan Hodak, izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije koje je predvodio sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, izaslanik Hrvatskog generalskog zbora sa svojim članovima, potpredsjednik Ljubo Ćesić Rojs. Također, ovoj svečanoj komemoraciji nazočili su i vijence položili predstojnica Ureda državne uprave u Sisačko-moslavačkoj županiji, Silvija Desić Basarić, načelnik Policijske postaje Sisačko-moslavačke županije, Luka Pešut, izaslanstvo Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata, predstavnici Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije RH, predstavnice Udruge žena iz Domovinskog rata Zadar, predstavnici Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije "Glasnici istine", koji su organizirali Memorijalni biciklistički maraton Voćin-Baćin, predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Novske, predstavnik HVIDRE Sisak i Petrinje, predstavnici drugih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanstvo Savjeta za branitelje MOST NL koje je predvodio predsjednik Vlado Marić te predstavnici susjednih općina i gradova.

Hrvatska zastupnica u EU parlamentu Marijana Petir podsjetila je nazočne na velik broj masovnih grobnica u Republici Hrvatskoj, od kojih je gotovo trećina u našoj županiji te da žrtve, njihove obitelji te svi mi tražimo pravdu za ono što se dogodilo. Da se ovdje radi o jednom o najvećih zločina u Domovinskom ratu nakon zločina u Vukovaru, da je naše hrvatsko tlo ispunjeno masovnim i pojedinačnim grobnicama te da sve žrtve zaslužuju da ih se nikada ne zaboravi, naglasio je i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić. 

Izaslanik predsjednika Vlade Rh, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izrazio je duboku sućut obiteljima stradalih civila, naglasivši da su žrtve Domovinskog rata zalog naše budućnosti i trajno nas obvezuju na očuvanje i širenje povijesne istine, a odgovorni za počinjenje ovog zločina moraju biti primjereno kažnjeni. Istaknuo je također da će Vlada RH nastojati procesuirati počinitelje, upravo zbog poštovanja prema svim žrtvama Domovinskog rata. Kako bi sačuvali sjećanje na Domovinski rat, važno je djeci prenositi istinu o događanjima poput ovih, poručila je saborska zastupnica Željka Josić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora. Vratila se u davnu 1991. godinu kad se dogodio ovaj zločin i kad su mnogi izgubili ono najvrijednije, svoje najmilije. "Upravo je ova županija dala mnoge žrtve koje su utkane u nezavisnu hrvatsku državu" - istaknula je Željka Josić. 

Umirovljeni general-pukovnik Mladen Markač, izaslanik predsjednice RH, obratio se nazočnima i osvrnuo na početak i tijek Domovinskog rata, koji je ističući, bio obrambeni, oslobodilački i časni te politički opravdan i besprijekorno vojno izveden. Poručio je svima da trebaju biti ponosni na sve one koji su u njemu sudjelovali i biti zahvalni svima koji su izgubili živote kako bi danas imali slobodnu Hrvatsku. Istaknuo je i da istinu o Domovinskom ratu moramo prenijeti i budućnim naraštajima i na taj način iskazati poštovanje svim žrtvama Domovinskog rata. 

Capture bacin 2018

Svečana komemoracija je završila zajedničkom molitvom kod spomen obilježja koju je predvodio prečasni Željko Jurković, župnik Župe Presvetog Trojstva u Hrvatskoj Dubici. Nakon obilaska Spomen sobe Domovinskog rata - Memorijalnog prostora, služena je i Sveta Misa za sve poginule i nestale u Domovinskom ratu u crkvi Presvetog Trojstva u Hrvatskoj Dubici. 

Ispis