Početna Servisne informacije Granični prijelaz "Hrvatska Dubica"

Granični prijelaz "Hrvatska Dubica"

PRIVREMENA OBUSTAVA PROMETA PREKO GRANIČNOG PRIJELAZA HRVATSKA DUBICA – BOSANSKA DUBICA

Međunarodni granični prijelaz za putnički promet Hrvatska Dubica – Bosanska Dubica privremeno se zatvara za sav promet zbog rekonstrukcije. Potpuna obustava prometa primjenjuje se od 15. lipnja 2007. u 06,00 sati ujutro do 01. listopada 2007. godine u 06,00 sati. Za vrijeme obustave prometa preko ovog graničnog prijelaza putnici za prelazak granice mogu koristiti susjedne međunarodne granične prijelaze Jasenovac – Gradina i Hrvatska Kostajnica – Bosanska Kostajnica.

OGRANIČENJA PRI UNOSU ROBE U PUTNIČKOM PROMETU

Unos živežnih namirnica

Pri unosu živežnih namirnica - meso i mesne proizvode, mlijeko i mliječne proizvode, pekarske proizvode i tjestenine, alkoholna i bezalkoholna pića, konditorske proizvode, itd. koje u putničkom prometu unose iz inozemstva domaće i strane fizičke osobe, ukupne mase do jednog kilograma ne podliježu veterinarskoj kontroli na graničnom prijelazu. Ovo se odnosi i na neke druge proizvode životinjskog podrijetla, kao što su jaja, mlijeko, sir, i drugi proizvodi od mlijeka i jaja, med. Sav unos ovih proizvoda mase preko 1 kg podliježe veterinarskom pregledu, te bez dozvole veterinarske inspekcije na graničnom prijelazu nije moguće uopće unijeti proizvode u Republiku Hrvatsku.

Unos bilja

Bilje, sjeme, sadni materijal, organska gnojiva i biljni proizvodi s kojima se mogu prenijeti štetočine bilja, mogu se unijeti u Hrvatsku samo preko graničnih prijelaza gdje granična inspekcija obavlja zdravstvenu kontrolu. Svaka pošiljka mora imati svjedodžbu o zdravstvenom stanju (fitocertifikat) izdanu od zemlje izvoznice. Zdravstveni pregled i fitocertifikat nisu obvezni u slučaj u kada putnik unese sitne pošiljke sjemena povrća i cvijeća u izvornom pakiranju ukupne mase do 100 g, odnosno gomolja i lukovica cvijeća ukupne mase do 3 kg u izvornom pakiranju, s deklaracijom i podrijetlom iz zemalja Europske unije.

Unos oružja

Putnici moraju prilikom prelaska državne granice prijaviti policiji oružje i streljivo koje unose sa sobom. Preko državne granice smije se unositi samo oružje za koje se posjeduje oružni list.

Unošenje ili iznošenje kulturnih dobara

Kulturna dobra (rijetke zbirke, arheološki nalazi, slike, skulpture, stare knjige, etnološko blago itd.) mogu se unositi i iznositi samo na temelju odobrenja ovlaštenog tijela za zaštitu kulturne baštine (izvozna dozvola).

Unošenje lijekova i opojnih tvari

Kod unošenja lijekova u putničkom prometu, ako se unose gotovi lijekovi koji imaju odobrenje za stavljanje u promet u drugim državama, ali ne i u Republici Hrvatskoj, fizičke osobe mogu za osobne potrebe ove lijekove unositi na temelju recepta u količinama potrebnim najviše za liječenje do mjesec dana.U putničkom prometu s inozemstvom, za fizičke osobe je unošenje ili iznošenje opojnih droga zabranjeno.

Novac (gotovina) i vrijednosni papiri

Glede unosa i iznosa novčanih sredstava, dozvoljen je slobodan unos strane valute i vrijednosnih papira u Republiku Hrvatsku, kako od strane domaćih tako i stranih fizičkih osoba. Unos domaće valute tj. kuna ograničen je na iznos od 15.000 kuna, neovisno da li se radi o strancu ili hrvatskom državljaninu, dok unos većega iznosa podliježe posebnom odobrenju Hrvatske narodne banke. Iznošenje strane valute ograničeno je isključivo za hrvatske državljane (3000 EUR-a u gotovini), a za veću svotu potrebno je odobrenje HNB.

Privremeni uvoz

Strani državljani, kao i hrvatski državljani s uobičajenim mjestom stanovanja u inozemstvu (više od 185 dana u godini), mogu bez plaćanja carine i poreza privremeno unositi (dakle uz obvezu ponovnoga iznošenja) razne predmete radi njihova korištenja za svoje osobne potrebe, kao i potrebe članova obitelji. Pod osobnim predmetima smatraju se primjerice video kamere, prijenosni TV aparati i audio uređaji, foto aparati, oprema za kampiranje, jedrenje, ronjenje, skijanje, klizanje, planinarenje, kamp kućice, plovila za razonodu, prijenosni medicinski uređaji s priborom (ukoliko su putniku neophodni), kućni ljubimci i slično.

Izvor: Carina

 

Tražilica