OBAVIJEST vlasnicima/skrbnicima pasa

cipiranje pasaZakonom o zaštiti životinja ("Narodne novine" broj 102/17), između ostalih, utvrđena je obveza izvršenja kontrole obveznog mikročipiranja pasa. Jedinice lokalne zajednice do 30. lipnja 2018. godine trebaju provjeriti jesu li svi psi na njihovu području označeni mikročipom. Ovom obavijesti želim Vam ukazati na važnost i nužnost provođenja obveznog mikročipiranja pasa. 

Iako je obaveza označavanja pasa mikročipom na snazi još od 2004. godine, mnogi neodgovorni građani to još nisu učinili te se procjenjuje da do danas 30% pasa nije mikročipirano. Neodgovorni skrbnici koji ne izvršavaju svoje zakonske odredbe stvaraju time problem cijeloj zajednici i tome se mora stati na kraj kako bi se zaštitili ljudi i životinje te u konačnici znatno smanjila sredstva koja se trebaju izdvajati za zbrinjavanje, katraciju, oglašavanje i udomljavanje životinja zbog onih koji su napustili nemikročipirane pse. 

Iz tog razloga i kratkog zakonskog roka, apeliramo na vas da obavite mikročipiranje svojih pasa. Napominjemo da mikročipiranje  stoji  80,00 kuna,  a kazna za  nemikročipiranje i do 6.000,00 kn. 

Također vas želimo obavijestiti da ste dužni ovlaštenom službeniku Općine Hrvatska Dubica dopustiti provjeru obavljenog mikročipiranja psa na licu mjesta, temeljem uvida u Upisnik kućnih ljubimaca (Lysacan), koji vodi Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane.

Mikročipirani pas je odgovornost njegovog skrbnika. 

OPĆINSKA NAČELNICA

Ružica Karagić, dipl.oec.

 

Ispis